De Safety Razor maakt een ware comeback in de badkamers van Nederland en België. Veel mannen en vrouwen ontdekken de voordelen van de Safety Razor, ook wel krabbertje of veiligheidsscheermes in het Nederlands genoemd. Het is een duurzaam scheermes, beter voor het milieu en een stuk goedkoper dan de moderne cartridge scheermessen. Safety Razor mesjes koop je tegenwoordig weer overal, in de winkel of online. Nat scheren met een Safety Razor is ook niet moeilijk, zodra je de slag te pakken hebt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het veiligheidsscheermes, de voordelen en waar je de beste Safety Razors kunt kopen. Natuurlijk leggen we je ook uit hoe je je scheert met een traditioneel veiligheidsscheermes.
Wat is een Safety Razor?
Een Safety Razor is een scheermes met een beschermende kap boven op het mes. Deze beschermende kap vermindert de kans op sneetjes en andere irritaties aan de huid. De meestal ronde kap zorgt ervoor dat maar een gedeelte van het mes zichtbaar is en dat deze alleen scheert als het mes onder een bepaalde hoek wordt gehouden. Dit vermindert ook de behendigheid die je nodigt hebt om effectief en veilig te scheren. Safety Razors worden in het Nederlands ook wel krabbertje of veiligheidsscheermes genoemd.
De scheerkop bestaat uit drie delen: de kam onderop, de kap bovenop en het scheermes ertussenin. Je verwisselt het scheermes door de kap eraf te halen. Meestal gebeurt dit met een schroefmechanisme onder aan het handvat of door het hele handvat zelf lost te schroeven.
De Safety Razor is de voorloper van de moderne cartridge scheermes. Scheren met een klassiek open scheermes vergt een bepaalde houding van de pols en een precieze hoek waarop je het mes tegen je huid plaatst. Al in de 18e eeuw waren er open scheermessen met beschermende hoezen zodat hij alleen snijdt als je hem op de juiste hoek houdt. In 1847 werd het veiligheidsscheermes zoals we hem nu kennen uitgevonden door William Henson. Het design van het veiligheidsscheermes is sindsdien niet verandert en hij werkt nog steeds perfect. Natuurlijk zijn er altijd verschillen in bouwkwaliteit en afwerking, dat was in 1847 ook al het geval.
Afgezien van de kwaliteit, gaan de grootste verschillen zitten in het ontwerp van de scheerkop en de sluiting. We noemen de meest gangbare vormen van veiligheidsscheermessen.
Safety Razor met gesloten kam
De kam van een veiligheidsscheermes heeft “tanden”, deze tillen het baardhaar iets op en zorgt ervoor dat het mes niet te agressief over de huid schraapt. Een gesloten kam heeft de tussenruimte tussen de tanden opgevuld. Veiligheidsscheermessen met een gesloten kam zijn geschikt voor de stoppel tot lichte baard. Ze zijn bedoeld voor regelmatig gebruik, om het gezicht gladgeschoren te houden.
Safety Razor met open kam
Met een open kam staan de tanden juist lost van elkaar en vaak ook verder uit elkaar dan bij een gesloten kam. Ook zijn de tanden van een open kam vaak dikker en breder. Deze Safety Razors scheren een stuk agressiever dan die met een gesloten kam. Ze zijn daarom beter geschikt voor de lichte tot dikkere baard.
Vlindersluiting
Een vlinder scheermes heeft een kap die aan de bovenkant opengaat als een deurtje. Meestal doe je dit door aan de knop onderaan het handvat te draaien. Met de kap geopend kun je het mesje vervangen. Dit is een mooie manier om toegang te krijgen tot het mesje zonder dat je het hele veiligheidsscheermes uit elkaar hoeft te halen. De meeste veiligheidsscheermessen met een vlindersluiting zijn geschikt voor de stoppel tot lichte baardgroei.
Instelbare scheerkop
Een modernere variatie op het ouderwetse veiligheidsscheermes is de toevoeging van een instelbare scheerkop. Door het handvat of een knop op het handvat te draaien, verhoog of verlaag je het scheermes. Dit zorgt ervoor dat het veiligheidsscheermes agressiever of juist milder scheert. Je kunt dan per locatie op je gezicht kiezen hoe je het aanpakt. Deze veiligheidsscheermessen zijn daarom geschikt voor zowel de stoppel die dagelijks weggeschoren wordt of voor het verwijderen van een vollere baard.
Double Edge Safety Razor
Dit is een veiligheidsscheermes met twee snijdende kanten aan weerskanten van de scheerkop. De Double Edge Safety Razor is de standaard voor thuisgebruik en scheert een stuk milder dan een “Single Edge” Razor Blade met maar één meskant.
Wat zijn de voordelen van een Safety Razor?
De Safety Razor is vooral een duurzaam scheermes. Een veel duurzamer scheermes dan de moderne cartridge scheermessen die de natuur vervuilen met plastic. Maar het is niet alleen de natuur die gebaat is bij het gebruik van een veiligheidsscheermes, je portemonnee merkt het ook. Dubbelzijdige scheermesjes kopen voor je Safety Razor is vele malen goedkoper dan zelfs de witmerk cartridge scheermessen.
Naast een duurzaam scheermes is een veiligheidsscheermes ook aangenaam in gebruik. Als je het eenmaal onder de knie hebt, is scheren met een Safety Razor veel aangenamer dan met het moderne scheermes of het scheerapparaat. Hoewel scheren met een cartridge scheermes gemakkelijker is, heb je geen zeggenschap over de hoek waarop je scheert. Haartjes hopen ook op tussen en op de messen. Met een vaste hand en op de juiste hoek heb je met een Safety Razor geen last meer van bultjes of roodheid.
Verschil Safety Razor met een open scheermes
Met een old school scheermes houd je het mes zelf in de hand. Het mes is ook geheel open en bloot en je moet hem zelf, met vaste hand, op precies de juiste hoek houden om te kunnen scheren. Dit vergt behoorlijk wat oefening en zelfs dan snijden mensen zich regelmatig. De Safety Razor staat rechtop en haaks op het handvat. De scheerbeweging is hierdoor veel makkelijker te maken. De beschermende kap zorgt ervoor dat hij alleen binnen een bepaalde hoek scheert.
Welke Safety Razor is geschikt voor mijn huid?
De Safety Razor is altijd beter geschikt dan een cartridge scheermes ongeacht je huidtype. Als je je elke dag of in elk geval heel regelmatig scheert, dan is een Double Edge Safety Razor met gesloten kam de beste keuze. Heb je juist dikker baardhaar of scheer je je onregelmatig, dan is een Double Edge Safety Razor met open kam of een veiligheidsscheermes met instelbare scheerkop beter.
Waar let je op bij het kopen van een Safety Razor?
Let er vooral op waar je je veiligheidsscheermes voor gebruikt en pas je keuze kam hierop aan. Kies vooral ook voor kwaliteit. Dit is geen wegwerpproduct en je bespaart op de prijs van de scheermessen zelf. Je kunt dus gerust wat meer uitgeven aan een veiligheidsscheermes, want je hebt dit waarschijnlijk naar een paar scheerbeurten alweer terugverdient. Ga daarom voor een scheermes van een goed merk. Om je te helpen, hebben we natuurlijk de beste Safety Razors van klassieke, hoogwaardige merken voor je op een rij gezet. En nee, de beste Safety Razor kost geen fortuin.
De 8 beste Safety Razors
Dit zijn de 8 beste Safety Razors voor elk budget en elke baard. Je kunt ook een scheer abonnement afsluiten om periodiek te worden voorzien van nieuwe scheermesjes. Je hebt dan geen omkijken meer naar de inkoop, hebt altijd scherpe mesjes voorhanden en bent ook nog eens goedkoper uit.
#1 Muhle R108 Double Edge Safety Razor
Met een klassiek ontwerpt dat teruggaat naar de eerste veiligheidsscheermessen van de 19e eeuw, is deze Muhle R108 het symbool voor traditionele kwaliteit. Dit volledig verchroomde veiligheidsscheermes wordt volledig met de hand gemaakt waarbij gebruik gemaakt wordt van veelal dezelfde technieken en soort machinerie als in de industriële revolutie. Dit klassieke scheermes zal dan ook een leven lang meegaan en waarschijnlijk zal het nageslacht er ook nog zonder problemen mee kunnen scheren.
De scherpe mesjes van eveneens Deutsche grundlichkeit scheren erg snel en de kop glijdt gladjes over de huid zonder weerstand. Wij vinden scheren met een Muhle Safety Razor in elk geval een bijzondere, als zij het korte ervaring.
#2 Edwin Jagger 3ONE6 Double Edge Safety Razor
Gemaakt van Sheffield 316 staal en een perfecte, satijnen afwerking weerspiegelt dit veiligheidsscheermes van het Engelse Edwin Jagger de ongeëvenaarde aardse kracht van de Britse Commonwealth. Gebouwd om voor altijd mee te gaan, ook bij professioneel gebruik, is er overal op gelet. Het staal kan niet roesten en verkleurt niet. Het design van de kap en kam is zo dat het blad gevoel minimaal is en de lange groeven zorgen voor een altijd vaste grip op het handvat.
Scheren met deze Edwin Jagger is dan ook buitengewoon makkelijk en het meest vergelijkbaar met een moderne cartridge scheermes. De kwaliteit en afwerking van deze veiligheidsscheermessen hebben geen gelijke en zal mooi staan als pronkstuk in de badkamer.
#3 Merkur 15C Double Edge Safety Razor Open Kam
Voor de grovere baard of een nog snellere scheerbeurt, is er de traditiegetrouwe Merkur 15C. Deze Double Edge Safety Razor heeft een open kam dat zelfs de volledige baard de baas kan. Scheren gaat dan ook zeer rap met de Merkur 15C en met de juiste techniek en een vaste hand, gaat er niks zo snel en glad als scheren met dit klassieke veiligheidsscheermes.
De Merkur is volledig verchroomd en beschikt over een ruw diamant patroon op het handvat en het schroefwiel. Dit zorgt voor een altijd goede grip en een levenslange kwaliteit die generaties lang mee kan gaan.
#4 Bamboe Veiligheidsscheermes van Bambaw
Dit traditioneel en natuurlijk ogend veiligheidsscheermes van Bambaw staat met trots onze lijst beste Safety Razors. Gemaakt van 100% natuurlijk Bamboe en robuust RVS, gaat dit duurzame scheermes levenslang mee. Bamboe is een houtsoort dat heel goed bestand is tegen water en vocht. Dit geeft het handvat van deze Bamboe veiligheidsscheermes een fijne textuur om vast te houden maar ook een duurzaamheid op het niveau van een volledig rvs-veiligheidsscheermes.
De wat dikkere bolling in het midden van het handvat geeft vertrouwen en autoriteit bij het scheren. De gesloten kam scheert de stoppel gemakkelijk glad zonder druk te zetten op de huid. Het resultaat is een fijne, soepele scheerbeurt die je bijna niet merkt.
#5 Brent Berkeley Traditioneel Veiligheidsscheermes
Dit hoogwaardige en luxe ogende veiligheidsscheermes brengt de beleving van een traditionele Engelse barbershop bij jou in huis. Dit toch zeer Nederlandse bedrijf brengt ons een veiligheidsscheermes van hoge kwaliteit en combineert hoogwaardig sandelhout met verchroomd messing. Het sandelhouten handvat is behandeld met een olie waardoor de levensduur wordt verlengd. De dieprode houtkleur staat in een mooi contrast met de chromen scheerkop.
De gladgepolijste kap en milde gesloten kam zorgen voor een vlotte scheerbeurt. Het scheermes maakt licht werk van de stoppel of de lichte baard en laat een gladde, gave huid achter. Als je niet 100% tevreden bent met dit traditionele veiligheidsscheermes, dan kun je hem terugsturen voor een volledige restitutie.
#6 Guardenza Verstelbare Double Edge Safety Razor
De moderne techniek draagt een steentje bij aan de klassieke Safety Razor met deze Guardenza verstelbare veiligheidsscheermes. De instelbare scheerkop heeft 6 standen die je traploos in kunt stellen. Op die manier pas je de agressie waarmee je het haar aanpakt aan. Dit maakt het hebben van twee verschillende veiligheidsscheermessen overbodig en is ideaal voor het onregelmatige scheerregime.
De Guardenza Verstelbare Double Edge Safety Razor is gemakkelijk te bedienen en scheert uit zichzelf soepel en glad. Anders dan de meeste veiligheidsscheermessen, verwissel je hier het mesje door de kap aan de zijkanten in te drukken en omhoog te lichten.
#7 Bolano D657 Klassiek Scheermes
Dit hoog aangeschreven klassieke veiligheidsscheermes van Bolano is een meesterwerk in simpliciteit. Het handvat is vervaardigd uit één stuk aluminium en is voorzien van een zinklegering in verschillende kleuren om verkleuring te voorkomen. Dit veiligheidsscheermes voelt robuust maar behendig in de hand en het agressieve diamant patroon zorgt voor een altijd vast grip. Hij heeft dan ook veel autoriteit bij het scheren en druk zetten hoeft nagenoeg helemaal niet.
De Bolano is niet alleen een mooi scherend, klassiek scheermes maar ook een uitermate duurzaam scheermes. Na een snelle eerste scheerbeurt realiseer je je dat scheermesjes inkopen de eerste jaar of twee niet nodig is, aangezien Bolana de D657 levert met 50 double edge scheermesjes.
#8 King C. Gillette Double Edge Safety Razor
Natuurlijk mag de uitvinder van de dunne, Safety Razor mesjes niet missen op onze lijst. De King C. Gillette is een betaalbare en duurzaam scheermes dat toch een goede kwaliteit waarborgt. Het design is nagenoeg hetzelfde zoals de Frans-Amerikaanse zakenman King Camp Gillette hem uitvond in 1901. Hij had het bij het rechte eind toen, want de klassieke King C. Gillette Double Edge is nog steeds een bestseller. Het design werkt ook tegenwoordig nog prima.
Het scheren gaat soepel en het scheerresultaat is glad en vrij van irritaties. De mode rond 1900 was een geschoren gezicht of juist dik behaard, met niks er tussenin. Dit veiligheidsscheermes werkt daarom het beste op de ééndagsstoppel of in elk geval de regelmatig geschoren kin.
Scheren met een Safety Razor doe je zo
Scheren met een Safety Razor or veiligheidsscheermes is eigenlijk hetzelfde als met een cartridge scheermes. Het grootste verschil zit hem in de hoek waarop je de kop op je huid plaatst. Scheren met een Safety Razor doe je stapsgewijs zo:
- Was je stoppel of baard onder de douche of met een warme, vochtige handdoek. Dit maakt de baardhaartjes soepeler.
- Gebruik een scheerkwast om de scheerzeep goed over je gezicht te verdelen. Laat deze 30 seconden inwerken voordat je begint met scheren.
- Plaats het veiligheidsscheermes op een hoek van 30 graden op je huid. Begin met je bakkebaarden en maak korte, neerwaartse bewegingen. Oefen niet te veel druk uit op de huid maar laat het gewicht van de scheerkop het meeste werk doen. De scheerkop moet moeiteloos over de huid kunnen glijden.
- Na de bakkebaarden en de wangen doe je je hals. Kijk hier goed naar de groeirichting van de haartjes en scheer met de haartjes mee. Vooral op de hals kunnen deze in verschillende richtingen groeien.
- Als laatste scheer je je boven lip en kin met hele korte scheerbewegingen. Je merkt nu een derde voordeel van een veiligheidsscheermes; je kunt de hoek van het enkele blad veel beter in kleine hoekjes en gaatjes krijgen, bijvoorbeeld onder de neusgaten.
- Was je gezicht met lauw water en breng een gezichtscrème aan of gebruik een aluinsteen.
Onderhoud aan je Safety Razor of veiligheidsscheermes
Je hoeft je veiligheidsscheermes eigenlijk niet of nauwelijks te onderhouden. Als je een hoogwaardig scheermes van onze beste Safety Razors hebt uitgekozen, dan kan er weinig fout gaan. Het enige slijtende onderdeel zijn de wegwerpscheermesjes. Deze vervang je om de drie tot vier scheerbeurten voor een nieuwe. Voor de rest moet je je scheermes tijdens en na het scheren alleen goed afspoelen zodat haartjes verwijderd worden. Zet hem daarna met de scheerkop omhoog neer in een glas of houder. Er zijn wel twee handig accessoires waar wij gebruik van maken.
Safety Razor Beschermkap
Deze lederen beschermkap plaats je op de scheerkop van je veiligheidsscheermes. Op die manier bescherm je het mes en gaat hij net een scheerbeurt langer mee. Maar hij is ook handig voor mee op reis of juist om de nieuwsgierige kinderhanden te beschermen.
Deponeer doos voor gebruikte scheermesjes
Hoewel de scheermesjes net zo lang meegaan als cartridge scheermessen, moeten ook deze uiteindelijk vervangen worden. Deze zomaar in de afvalton gooien kan best gevaarlijk zijn. Ze zijn nog steeds vlijmscherp. Met deze deponeer doos voor gebruikte scheermesjes, bewaar je ze veilig. Zit hij eenmaal vol, dan leeg je hem gemakkelijk in bijvoorbeeld een leeg conservenblik en gaan ze in het gescheiden afval.
Veel gestelde vragen over Safety Razors
Een veiligheidsscheermes is een scheermes bestaande uit een verticaal handvat met daarop een horizontaal scheermes. Het scheermes zit tussen een kam en een kap en is ontworpen om zo min mogelijk van het mes bloot te stellen en om zo ongelukjes te voorkomen. Een ander woord voor veiligheidsscheermes is Safety Razor.
Een Safety Razor is een scheermes bestaande uit een verticaal handvat met daarop een horizontaal scheermes. Het scheermes zit tussen een kam en een kap en is ontworpen om zo min mogelijk van het mes bloot te stellen en om zo ongelukjes te voorkomen. Een ander woord voor Safety Razor is veiligheidsscheermes of krabbertje.
De Muhle R108 is een goed veiligheidsscheermes. Hij heeft een klassiek, tijdloos ontwerp en gaat bij juist gebruik waarschijnlijk langer mee dan jij je baart zult scheren. Hij scheert gemakkelijk, snel en glijdt soepel over de huid heen.
Scheren met een Safety Razor doe je zo:
- Maak je gezicht schoon en nat onder de douche of met een handdoek.
- Zeep je stoppel in met scheerzeep.
- Plaats het veiligheidsscheermes onder een hoek van 30 graden op de huid, begin bij je bakkebaarden.
- Maak kleine, rechte scheerbewegingen met de haargroeirichting mee.
- Na de bakkebaarden en wangen scheer je de hals en daarna de bovenlip en kin.
- Spoel je gezicht af met lauwwarm water en gebruik een goede gezichtscrème of aluin.
Scheren met een veiligheidsscheermes is bijna hetzelfde als scheren met een cartridge scheermes. Het grootste verschil is dat je met een veiligheidsscheermes zelf het mes op een hoek van 30 graden tegen je huid houdt.
De beste Safety Razors gaan een leven lang mee. De wegwerp scheermesjes zijn goed voor 2 tot 4 scheerbeurten voordat ze aan vervanging toe zijn. De meeste mannen zijn bij regelmatig scheren 25 tot 50 Double Edge scheermesjes per jaar nodig. De kosten daarvoor liggen rond de 12,50 tot 25 euro per jaar als je je 2 tot 4 keer per week scheert.
Bijna alle gangbare veiligheidsscheermessen gebruiken DE-mesjes. DE staat voor Double Edged. Dit zijn flinterdunne, metalen mesjes met twee scherpe kanten. DE-mesjes zijn een stuk goedkoper dan cartridge scheermessen en gaan ongeveer net zo lang mee.
Te koop bij:
Te koop bij:
Te koop bij:
Te koop bij:
Te koop bij:
waar kan ik een verstelbare razor kopen
Hoi Vaesen,
Bedankt voor je reactie en goede vraag. Een verstelbare Safety Razor kun je kopen bij Douglas of Bol.com. De beste verstelbare safety razor vind je op plek #5 van deze blog.
Hoop dat dit geholpen heeft.
Succes!
Jari (Team BaardTips.nl)